Kripto para madenciliği geleneksel olarak mininger (madencilik cihazları) ile yapılır. Proof of Work (iş kanıtı) algoritması ile hareket eden madencilik tipini, kripto para dünyasında olanlar az çok bilirler. Fakat dünyanın farklı yerlerinde daha garip ve duymadığınız yöntemlerle kripto madenciliği yapılmak isteniyor.
Kripto paraların serüveni, 2009 yılında Bitcoin (BTC)‘in piyasaya sürülmesinden sonra başladı. Alım-satım yaparak Bitcoin kazanmak isteyenlere karşı bir de Bitcoin üreticiliği yani Bitcoin madenciliği yaparak Bitcoin kazananlar var.
Bitcoin madenciliği yapmak için yüksek donanım özelliklerine sahip “ASIC” adı verilen bilgisayarlar gerekir. Bu bilgisayarlar, Blockchain üzerinden gelen matematiksel ve karmaşı problemleri çözerler ve madenciler, oluşturdukları blok başına ödül alırlar.
Kripto para madenciliği, yüksek enerji gerektirdiği için ilk günden bu yana tepki çekiyor. Elektrik enerjisinin gereksiz yere tüketildiğini düşünenler, dönem dönem bununla ilgili çeşitli kampanyalar da yaptı ve yapmaya devam ediyorlar.
Tabi ki kripto madenciliğinin yüksek enerji gerektirmesi ve bu işten vazgeçmek istemeyenlerin de olması, dünyada garip garip Bitcoin ve altcoin madenciliği fikirlerinin geliştirilmesini etkiledi.
İşte En garip kripto madenciliği yöntemleri…
Volkan destekli madencilik
Dünyanın bazı hükümetleri kripto para birimlerini destekliyor. Ancak El Salvador bu taahhüdünü daha da ileri götürdü ve yanardağ enerjisiyle çalışan bir Bitcoin Şehri yaratmaya koyuldu.
BitcoinCity’ye güç verecek jeotermal tesis henüz inşa edilmedi. Ancak Başkan Nayib Bukele, El Salvador’un volkanlarının enerjisini garip kripto madenciliği biçimleriyle kullanma girişimlerini çoktan ilerletti. 2021’de Tecapa yanardağının yakınındaki Berlin Jeotermal Enerji Santrali’nde Bitcoin çıkarmak için 300 madenci kurdular.
Vücut Isısı Kripto Madenciliği
Bu madencilik yöntemi de garipsenecek bir yöntem. Vücut ısısı ile kripto madenciliği yöntemi Matrix’ten bir şeye benziyor. O filmde insanlar, makinelerin yaşayabilmesi için her beyinden elektrik enerjisi çeken bir cihaza bağlanmıştı.
O günlerde izlediğimiz bu film biraz garip gelse de kripto dünyasının ilerlemesi ile birlikte bunun da gerçekleştiğini söyleyebiliriz.
The Institute of Human Obsolescence’da (IoHO), bilim kurgu gibi görünen bir şeyi başardılar. Enstitü, sadece vücut ısısını kullanarak kripto para birimleri üretmeyi başardı.
Özel bir giysi sayesinde 37 kişinin 127.210 miliwatt elektrik toplamasını sağladılar. Deney 212 çalışma saati sürdü ve 17.000 farklı kripto varlık çıkarıldı.
Elde edilen kripto para birimleri çalışma katılımcıları ve enstitü arasında paylaştırıldı. Ancak, bu kadar düşük bir kâr oranıyla, herkes için kripto para madenciliği yapmanın bir yolu olmaktan hala çok uzak.
Ay’da Kripto Madenciliği
Ay’da madencilik çiftliklerinin varlığından hala haberdar olmasak da, aşağıdaki garip kripto madenciliği şekli sizi şaşırtmaya devam edecek.
1960’larda NASA mühendisleri, bir Amerikan roketini aya yönlendirmek için Apollo Rehberlik Bilgisayarını (AGC) yarattı.
Yalnızca 16 bitlik bu bilgisayar entegre devrelere sahip ilk bilgisayarlardan biridir. Ayrıca roketin yönelimini kontrol etmek için gereken hesaplama gücünü de sağlamaktadır.
AGC artık kullanılmıyor olsa da Ken Shirriff ve ekibi Ay’a inişin 50. yıldönümü arifesinde bu bilgisayarı kripto yapmak için kullanmaya başladı.
Ancak daha sonra bilgisayarın çok yavaş olduğunu itiraf etti. Bu nedenle, bir bloğu başarılı bir şekilde çıkarmak için AGC’yi kullanmak için “evrenin yaşının yaklaşık bir milyar katı” gerekecektir.
Camide Kripto Madenciliği
Bir caminin kulağa en abartılı kripto madenciliği yerlerinden biri gibi gelebileceğini biliyoruz. Ancak, gerçek şu ki, sübvansiyonlu enerjiye sahip oldukları için kripto para birimleri elde etmenin mükemmel bir yolu haline geldiler.
İran hükümeti 2019 yılında bu uygulamaya karşı çıktı ve defalarca durdurmaya çalıştı. Ancak, bu garip kripto madenciliği yönteminin rapor edildiği tek ülke burası değil çünkü Rusya’da da böyle bir uygulama için bir kilise kullanıldı.
Ancak kriptonun dinle bağlantı kurmasının tek yolu bu değil. Dolayısıyla, daha önce de gördüğümüz gibi, kripto para birimleri çeşitli dini tezahürlere farklı şekillerde yardımcı olabilir.
Çok rahat bir kripto madenciliği
Dünya genelinde pek çok insan her kışı ısınma masraflarını nasıl karşılayacağını düşünerek geçiriyor. Örneğin 2019 yılında iki milyon Alman bu masrafları karşılayamadı.
Bu nedenle, Sibirya’da madenciler 2017 yılında bu fırsattan yararlandılar. Bu nedenle, kripto madenciliği çiftlikleri tarafından dışarı atılan fazla ısıdan yararlanan bir yerden ısıtma sistemi kurdular.
Nükleer reaktör kripto madenciliği
Kripto para madenciliğinin çevreye verebileceği zararla ilgili tartışmalar bugün de kamuoyunda devam ediyor. Peki size nükleer enerjinin Bitcoin ve diğer kripto para madenciliği için de kullanılabileceğini söylesek ne düşünürdünüz?
Bir nükleer reaktörün çok fazla güç üretmesi gibi alışılmadık bir sorunu vardır (yılda 5,1 terawatt-saat). Bu nedenle enerji boşa harcanıyor. Bu nedenle, 2021 yılında bir şirket nükleer reaktörlerden elde edilen fazla enerjiyi garip bir şekilde kripto madenciliğinde kullanmaya karar verdi.
Kripto madenciliği için Game Boy
Kripto madenciliğinin son ama daha az garip olmayan bir şekli de oyunlarla ilgilidir. 2021 yılında bir Youtuber, standart bir Game Boy ile Bitcoin madenciliği yapmak için bir proje başlatmaya karar verdi.
Neden ilginç kripto madencilik yöntemleri kullanılıyor?
Para biriminden 20 yıl önce çıkan bir cihazla BTC madenciliği yapmak için içerik oluşturucu, konsolu bir Raspberry Pi Pico ve bir bilgisayara uyarladı, böylece internete bağlanabildi.
Ancak retro bir konsolla BTC madenciliği yapmak kulağa ne kadar büyülü gelse de, gerçek şu ki günümüz madencileri 125 trilyon kat daha hızlı. Dolayısıyla bu yöntemle para kazanmak imkansız olacaktır.
Dünyada kripto paralara olan ilginin her geçen gün artması ile birlikte yüksek enerji tüketmesinden dolayı sürekli tartışılan bir konu haline gelen kripto madenciliği ile ilgili daha ilginç fikirlerin de ortaya çıkacağına inanıyoruz.