Yeni Dünya’nın Merkez Bankası Bitcoin (BTC) Nedir, Nasıl Alınır, Güvenilir mi?

0
469

2009 yılında hayatımıza giren Bitcoin (BTC), yeni bir finansal sistem olmasına rağmen en çok kazandıran yatırım aracı olmayı başardı. Tabi ki bu da her geçen gün yeni yatırımcıların kendini bu alana atmalarını etkiledi. Peki, Bitcoin nedir, Bitcoin’den para nasıl kazanılır, Bitcoin’in geleceği var mı, Bitcoin ne zamana kadar yükselir? Tüm bu soruların cevabını bulabileceğiniz bu yazımız, özellikle Bitcoin alım satım yaparak para kazanmak isteyen yeni yatırımcılara özel olarak hazırlanmıştır.

Bitcoin (BTC) Nedir?

Dolar, Euro, altın ya da diğer döviz ve emtiaların alınıp satıldığı eskiden beri süregelen geleneksel yatırım araçlarıdır. Ancak Bitcoin (BTC) 2009 yılında hayatımıza girdi. Ama kısa bir geçmişi olmasına rağmen neredeyse tüm yatırım araçlarını gerisinde bıraktı ve dünyanın en büyük zenginleri, en büyük şirketleri de artık yatırımlarını Bitcoin üzerinden yapıyorlar, para transferini Bitcoin ile yapıyorlar. Peki, Bitcoin’in bu sırrı nedir, neden insanlar bu kadar çok ilgi ile yaklaşıyorlar?

Bitcoin (BTC), Satoshi Nakamoto takma adını kullanmış bir kişi, bir grup ya da şirketin 2008 yılında “Dijital para” olarak çalışmalarına başladıkları, 2009 yılında ise piyasaya sürdükleri yeni bir finansal değerdir. Açık kaynak kodlu yazılım olarak piyasaya sürülen BTC, aslında geleneksel paralardan ya da emtialardan çok daha farklıdır. Yani elle tutulur bir değeri yok ama piyasa değeri çok yüksek. Kredi kartına benzetilebilir mi? Pekala evet ama tam olarak “kredi kartı” da değildir. Çünkü kredi kartı, belli otoriterler (Bankalar, denetleme kurulları vs.) tarafından denetlenebilir. Ancak Bitcoin (BTC) böyle değildir. Ne üretimi darphanelerde yapılır, ne de üretim için bir yerden izin almaya gerek vardır. Buna ek olarak herhangi bir otoriteye de bağlı değildir yani denetlenemez. Bitcoin, “mininger” yani “madenci” adı verilen kişi ya da şirketler tarafından dünyanın her yerinde üretimi yapılabilen bir paradır. Yani Bitcoin doğası özeldir.

Bitcoin Doğası Neden Özeldir?

Para piyasaları ile ilgisi olan ya da olmayan herkes bilir ki TL, Euro, Dolar ya da aklınıza gelebilecek her döviz cinsinin bir otoritesi vardır. Basımı izin ile yapılır, değeri farklı etkenlerin bir araya gelmesi ile belirlenir. Ancak Bitcoin’in doğasını özel kılan en büyük ayrıcalığı ise tüm bunların olmasına gerek kalmadan herkes tarafından üretilebilmesi, herhangi bir merkez bankası, banka, devlet başkanı ya da dünyanın en yetkili insanının bile müdahalesine kapalı olmasıdır yani “merkeziyetsiz” olmasıdır.

Bitcoin’in arkasında sadece bir grup gönüllü kod yazarı dışında başka kimse yoktur. Bunların da kim oldukları, nerede oldukları, isimleri nedir, cinsiyetleri nedir kimse bilmez. Madenciler ise sen, ben, o, bu şu yani herkes olabilir. Eğer elinizde bir ASIC cihazı (Bitcoin madenciliği için özel olarak tasarlanan bilgisayar) varsa siz de madenci olabilir ve Blockhain sisteminde Bitcoin alım-satım ve transfer emirlerinde söz hakkı sahibi olabilirsiniz.

Bitcoin “Sınırlı Arza” Sahiptir

Geleneksel paralarda bir sınır yoktur. “Dünyada şu kadar ABD doları vardır” diyebilseniz de “ABD bu kadar dolardan başka dolar basamaz” diyemezsiniz. Ya da diğer paralar için de aynı şey geçerlidir. Amerikan’ın canı sıkıldığında, ekonomisi bozulduğunda “karşılıksız dolar basar” ya da gücü yeten diğer ülkeler de bunu yapabilirler. Yani bir doyun noktası ya da sınırı yoktur. Bitcoin’in doğasını özel kılan en büyük özelliklerinden biri de sınırlı arza sahip olmasıdır. Nedir, “sınırlı arz?”

“Sınırlı arz”, bir şeyin belli bir yere kadar ilerlemesi, bir değerin belli bir noktaya kadar üretilmesi anlamına gelir. Bitcoin’de de sınırlı arz vardır yani ilelebet üretilemez. 2009 yılından itibaren üretilmeye başlanan Bitcoin’deki son nokta 21 milyon BTC olarak belirlenmiştir. Yani 21 milyon adet BTC üretildikten sona artık üretimi yapılmayacak, altın gibi madenler kazılarak yenileri bulunamayacak. Bu da O’nun değerini yükselten en büyük etkenlerden biridir.

Mesela düşünün; elinizde 10 adet özel olarak tasarlanacak kalem var. Siz bunların sadece 2 tanesini ürettiğinizde, fiyatının yükseleceğini söyleyebilirsiniz. 10 adet ile sınırlı ürettiğinizde artık “özel kalem” bir daha üretilmeyecek ama elden ele gezerek her el değiştirdiğinde değeri artacak. Bitcoin de öyledir. 21 milyon adetten sonra üretimi yapılmayacağı için değerine değer katacaktır.

Bitcoin Anonim midir?

Bitcoin hakkında belki de en çok sorulan soru budur. “Bitcoin anonim midir?” peki, anonim mi?

Geleneksel para transferi işlemlerinde birine para gönderirken hem alıcı hem de satıcının bilgilerini vermek zorundasınız, IBAN numarasının doğru girilmesi ile gerçek kişi tespit edilir. Eğer yanlış bir işlem yapılmış ise dilekçe vererek, banka ile görüşerek en kötü ihtimal paranın yanlış gönderildiği kişiyi bularak paranın geri iadesini istemek gibi bir durumunuz olabilir. Ama Bitcoin (BTC) öyle değildir.

Bitcoin’de para transferi yaparken kullanılan iki şey vardır. Biri BTC cüzdan adresi, diğeri ise ağ seçimidir. Yani hangi isme göndereceğinizi belirtmenize gerek yoktur ve kimse de BTC gönderdiğiniz insanı bilmez. Bu yönüyle Bitcoin anonimdir.

Ancak Bitcoin hareketlerini yani cüzdanlara yapılan transferi herkes görebilir. Blockhain.com adresi üzerinden anlık olarak yapılan tüm Bitcoin transferlerini görebilirsiniz. Tabi yukarıda belirttiğimiz gibi şahısların kimler olduğunu göremezsiniz, sadece cüzdan kodu ile gönderilen miktarı görebilirsiniz. Bu da Bitcoin’in anonim olma özelliğini ortadan kaldırıyor.

Burada iki noktaya dikkat etmeniz gerekir;

  1. Bitcoin anonim değil diye her işlemi yapma özgürlüğüne sahip olduğunuz anlamına gelmez. İşlem yaptığınız yer bir borsa ya da mobil cüzdandır. Bitcoin sitelerinin KYC doğrulaması (kimlik doğrulaması) işlemini şart koşmalarının nedeni budur. Yani yapılan transfer işlemleri terörü finanse etme, kara para aklama gibi suçların işlenmesi için kullanılıyorsa, güvenlik güçlerinin hesap sahibini bulması zor olmayacaktır.
  2. Bitcoin transferi yaparken eğer cüzdan kodunu yanlış girerseniz paranızı geri alma hakkınız kesinlikle olmaz, çünkü cüzdan kodunun kime ait olduğunu bilmeniz imkansızdır.

Bitcoin Madenciliği Nedir, Nasıl Yapılır?

Elle tutulmayan, gözle görülmeyen ama değeri altından, dövizlerden, hisselerden çok daha büyük olan Bitcoin (BTC) nasıl üretiliyor dersiniz?

Bitcoin, “madencilik” ya da İngilizcesi “mining” yapılarak üretilen bir paradır. Dünyanın çeşitli yerlerinde bireysel ya da kurumsal olarak kurulan çiftliklerde, evlerde, ofislerde ya da internet ile elektrik enerjisinin olduğu her yerde üretimi yapılır. Bunun için ilk zamanlarda kullanıcı düzeyinden biraz daha yüksek bilgisayarlar bile yeterli gelebiliyordu. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi sınırlı arza sahip olmasından dolayı 4 yılda bir Bitcoin madenciliği zorlaştırılır. “Kazım zorluğu” ya da “hash bulma zorluğu” olarak da adlandırılan bu döngü, 4 yılda bir tekrar eder ve kazım için daha üst düzeyde madencilik cihazlarına ihtiyaç duyulur.

Bitcoin kazım zorluğunun oluşmasının nedeni, sınırlı arza sahip olmasıdır. Mesela 2009 yılından bu yana 18,6 milyon BTC üretilmiştir eğer BTC kazım zorluğu olmamış olsaydı 21 milyon adet BTC şimdiye kadar çoktan üretilmişti ve bu da bir şekilde artık BTC’nin yönünü belli olmasını sağlayacaktı. Bu nedenle kazım zorluğu denen yani hash bulma zorluğu her 4 senede bir gerçekleştirilerek 21 milyon BTC’nin tamamlanması süresi uzatılır. Uzmanlara göre 21 milyon adet BTC’nin üretilebilmesi için en az 2140 yılına kadar bir zamana ihtiyaç duyulmaktadır. Tabi bu süre daha da uzayabilir…

Geleneksel Bitcoin madenciliğine ek olarak sonradan oluşturulan “Bulut madenciliği” de madencilik yapmak için alternatif bir yöntemdir. Donanım maliyetlerinden kaçınarak elindeki varlıklar nispetince madencilik yapmak isteyenlere özel olarak geliştirilen bu yöntemde, bir nevi hisse alma mantığı çalışır. Yani 100 dolarlık üretim almak istediğinizde buna karşılık gelen kar oranını alırsınız, 1000 dolarlık üretimde daha yüksek kazanç elde edebilirsiniz. Ama temelinde yine ASIC cihazlarının yattığını söylemek gerekir.

Bitcoin (BTC) Güvenilir mi?

Bitcoin hakkında birçok şey yazıldı, çizildi ve tartışmalar yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor. Özellikle de “Bitcoin güvenilir mi?” sorusu en çok sorulan soruların başında gelmektedir. Peki, güvenilir mi?

Bitcoin, gücünü tamamen Blockhain teknolojisinden alır. Blockhain, hacklenemez, müdahale edilemez özellikleri ile günümüzün en gelişmiş teknolojisidir ve Bitcoin de bu sistem üzerinden çalışmaktadır. Madencilik işlemlerinden tutun da alım-satım emirlerinin yazılmasına, gerçekleşmesine, transfer edilmesinden diğer tüm Bitcoin işlemler, Blockhain defterine kaydedilir ve bu şekilde işlem görür.

Bitcoin ağı, üst düzey bir güvenlik sistemine sahiptir. Yani hacklenmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu olamaz. Ancak yatırımcıların yapacakları bazı hatalar, borsaların kapanması gibi kişisel durumlar, Bitcoin güvenliğinin kaybolmasına neden olur. Ancak bunu doğrudan Bitcoin güvenliği ile ilgisinin olmadığını açık bir dille ifade etmek gerekir. “Bitcoin güvenilir değil” diyen kişilerin bu söylemlerinin tek amacı spekülasyon yaratmaktır.

Bitcoin’in (BTC) Avantajları Nelerdir?

Bitcoin’in avantajları, kısa bir şekilde açıklanacak kadar az değildir. Ancak en temelde; merkeziyetiz olması, enflasyona ve çökme riskine karşı diğer finansal araçlardan daha güvenilir olması, güvenilir ve iz sürülemez (anonim) olması gibi özellikleri en temel avantajları arasında yer almaktadır.

Para transferi işlemlerinde itibari paralardan çok daha güvenilirdir. Bankalardan yapılan her işlem kayıt altına alınır ve bu da kişiye ek bir verginin çıkmasına neden olur. Ancak Bitcoin öyle değildir. Sadece transfer edilerek ağın keseceği küçük komisyonları vardır ve hiçbir şekilde başkaları tarafından kontrol edilebilir bir yönü yoktur.

Bitcoin’lerinizi saklamak için illa bir borsa kullanmak zorunda değilsiniz. Donanım cüzdan (USB bellek benzeri cihazlar) kullanarak da saklayabilir ve istediğiniz her yerden varlıklarınıza ulaşabilirsiniz. Fakat itibari paralar, kredi kartları gibi geleneksel paralar böyle değildir. İlla bir banka veya ATM gibi bir araca mecbursunuz.

Bitcoin’in Dezavantları Nelerdir?

Bitcoin’in dezavantajları aslında yok denecek kadar azdır. Sadece anonim olmasından dolayı terörü finanse etme ya da yasadışı para transferi gibi işlemlerde kullanıma açık olmasını etkiler. Tabi KYC doğrulaması gibi bir zorunluğun olması bu dezavantajı da ortadan kaldırıyor. Bitcoin dezavantajlarından biri de kullanılan borsalar ya da kullanılan donanım cüzdanları olarak söylenebilir. Eğer güvenilir bir borsada işlem yapmıyorsanız her zaman için BTC’leriniz risk altındadır ya da donanım cüzdanınız ile ilgili gerekli önlemleri almamanız durumunda da yine varlıklarınızı kaybedebilirsiniz.

Bitcoin Hakkında En Çok Duyulan 5 Efsane

Bitcoin’in (BTC) yeni bir finans alanı olması haliyle hakkında birçok efsanenin uydurulmasını etkiliyor. Bugüne kadar o kadar fazla efsane ortaya atıldı ki bazılarını duyduğunuzda gülersiniz bazılarını duyduğunuzda “bu kadarına pes” demekten kendinizi alamazsınız. Peki, Bitcoin hakkında en çok duyulan efsaneler nelerdir?

1- “Bitcoin Bir Balondur, Bir Gün Patlayacak”

Bitcoin hakkında en çok uydurulan ilk efsanelerin başında “Bitcoin balondur” efsanesi gelir. Balon, bir piyasada bir varlığın değerini olduğundan çok daha fazla yükselterek son hamlede patlatılarak son alıcıların büyük anlamda zarara uğramalarına sebep olmak demektir. Borsada sık kullanılan “maymun hikayesi” ya da 17. yüzyılda Hollanda’da görülen “lale çılgınlığı”. 1637’de spekülatörler, bazı lale çeşitlerinin fiyatlarının 26 kat artmasına neden olması gibi durumlar için “balon” demek doğru olsa da Bitcoin için bunu söylemek kesinlikle doğru değildir.

2008’den bu yana 14 yıl geçti ve “balon” dedikleri Bitcoin (BTC) henüz patlamadı. Tüm finans alanlarında olduğu gibi Bitcoin’de de düşüşler ya da yükselişler görüldü. Kimi zaman yatırımcıların kendi acemiliklerinden dolayı varlıklarını kaybetmeleri durumları da yaşandı. Ancak genel anlamda “balondur” yakıştırmasını onaylayarak hiçbir durum gerçekleşmedi.

2- “Bitcoin’in Gerçek Hayatta Yeri Yok”

Özellikle Bitcoin’in (BTC) yeni çıktığı dönemlerde bu efsane de çok fazlasıyla gündeme geldi. Bitcoin’in gerçek hayatta yeri yok,  ya da “Bitcoin yasadışı işlemler için kullanılıyor” gibi efsaneler çok fazlasıyla duyuldu.

Aradan geçen 14 yıllık süre içinde Bitcoin’in kullanım alanlarının her geçen gün reel dünyada da yer bulduğunu görebiliyoruz. Otomobil alışverişlerinde, ev alımlarında hatta mağazaların bazılarında bile Bitcoin ile alışverişin yapılabildiğini görebiliyoruz. Yani bu efsane de sadece bir safsatadan ibarettir.

3- “Bitcoin Gerçek Bir Değere Sahip Değil”

Bu efsane de Bitcoin hakkında en çok uydurulan efsanelerden biridir. Bitcoin’in altın ya da gümüş gibi finansal varlıklar tarafından desteklenmediği doğrudur ancak bu durum sadece Bitcoin için geçerli değildir. TL için de geçerli, Euro için de geçerli, dünya ekonomisine yön veren ABD doları için de geçerlidir.

Yukarıda belirttiğimiz gibi Bitcoin’in arzı sınırlıdır. 21 milyon Bitcoin dışında üretim yapılmayacak, bu durum doğrudan kodlarına yazılmıştır. Bunun yazılmasının bir diğer nedeni de enflasyona karşı dirençli olmasıdır.  arzın sınırlı olması, Bitcoin’’n gerçek bir değere sahip olmasını en çok kanıtlayan durumların başında gelir. Bitcoin, yukarıda da anlattığımız gibi “madencilik” yapılarak üretilir ve madencilik için tasarlanan cihazların her  biri bir miktar enerji tüketirler yani gerçekliğini buradan da teyit edebiliriz.

4- “Başka Bir Rakip Bitcoin’in Yerini Alacak”

Bitcoin ve ardından Ethereum’un (ETH) piyasaya çıkmasıyla birlikte Bitcoin hakkında uydurulan efsaneler arasında “başka bir rakip bir gün mutlaka Bitcoin’in yerini alacak” efsanesi yayılmaya başladı.

Doğrudur, neredeyse sayısı 10 bine yaklaşan kripto paralar bulunmaktadır. Ancak bu sektörün lokomotifi kabul edilse de edilmese de Bitcoin’dir. Kripto paralarda Bitcoin ne derse o, olur. Bitcoin dominance, bu nedenle yatırımcılar tarafından sıkça takip edilir. Yani bugüne kadar Bitcoin’in yerini alan bir rakibi çıkmadığı gibi liderlerine karşı hiçbir proje başkaldırıda da bulunma cüretinde bulunamadı.

5- “Bitcoin’e Yatırım Yapmak Haramdır”

Geleneksel İslamcıların Bitcoin hakkında uydurdukları bir efsane, bir dönem dinine bağlı kesimler tarafından bir hayli ciddiyetle dinlendi. “Bitcoin’e yatırım yapmak haramdır” fetvası, aslında birtakım güçlerin otoriteyi elinde tutmak istemelerinden başka bir nedenle ortaya atılmadı. Bu yönde fetva verenlerin birçoğu da zamanla bu fetvalarını geri almak zorunda kaldılar.

Bitcoin’e para yatırmak haramdır demek, bankaların faiz sistemine “helal” demekle aynıdır. Bankaya paranızı yatırdığınızda siz istediğiniz kadar “benim paramla faiz işletme” deseniz de bankalar sizi dinlemezler ve paranız bankada olduğu müddetçe faiz için kullanılır. Ama Bitcoin size özeldir. İsterseniz Bitcoinlerinizi borsalardan çekerek “donanım cüzdanı” adı verilen flash disk benzeri cihazlarda da saklayabilirsiniz. Sakladığınızda aradan 1000 yıl geçse de kimse paranıza dokunamaz, paranız üzerinden herhangi bir faizli işlem yapamaz. Yani bu da bir efsaneden ibarettir.

Bitcoin Nasıl Alınır?

Bitcoin (BTC) tüm kripto para borsalarında yer alan sektörün lider coinidir. Binance, Huobi, Gate.io, KuCoin, FTX, Coinbase ve aklınıza gelebilecek tüm borsalardan satın alabileceğiniz bir coindir. Peki, nasıl alınır?

Binance’dan Bitcoin (BTC) Nasıl Alınır?

Binance, 2017 yılında kurulan bir kripto para takas platformudur. İşlem hacmi bakımından en yüksek hacme sahip olan kripto para borsası, kullanıcılarına verdiği güven ve sunduğu ayrıcalıklı ticari çözümleri ile kendinden söz ettirir. Binance nedir, nasıl kullanılır hakkında ayrıntılı bilgi almak için buraya tıklayın.

Binance hesabınızı oluşturduktan sonra hesabınıza para yatırıp spot piyasadan ya da vadeli işlem piyasasından Bitcoin satın alabilirsiniz. Binance hesabınız yoksa yüzde 10 komisyon indirimi kazanmak için buraya tıklayın. Binance hesabı nasıl açılır bilmiyorsanız buraya tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Binance’da spot işlem nasıl yapılır bilmiyorsanız buraya tıklayın, Binance’da vadeli işlem nasıl yapılır bilmiyorsanız buraya tıklayın.

Huobi’den Bitcoin Nasıl Alınır?

Huobi kayıt

2017 yılında kurulduktan sonra kısa sürede birçok dünya ülkesinde aktif olarak faaliyetlerine başlayan Huobi Global, yabancı borsalar arasında Türkiye’de ilk ofisini kuran dünyanın en güvenilir kripto para borsalarından biridir. İşlem hacmi bakımından en yüksek işlem hacmine sahip ilk 10 kripto para borsası arasında yer alan Huobi’den Bitcoin alabilirsiniz.

Huobi hesabınız henüz yoksa ömür boyu alım ve satım işlemleri ile bozdurma işlemlerinden %10 komisyon indirimi kazanmak için buraya tıklayın. Huobi kayıt nasıl yapılır bilmiyorsanız buraya tıklayın. Huobi’de spot işlem nasıl yapılır merak ediyorsanız buraya tıklayın. Huobi vadeli işlem nasıl yapılır bilmiyorsanız buraya tıklayın.

Gate.io’da Bitcoin Nasıl Alınır?

Gate.io kayıt

Kripto para çeşitliliği bakımından ve güvenirlik açısından dünyanın en gelişmiş kripto para borsası Gate.io borsasından da Bitcoin satın alabilirsiniz.

Gate.io hesabınız yoksa %10 komisyon indirimi kazanmak için buraya tıklayın. Gate.io hesap nasıl açılır detayı ile ilgili bilgi almak için buraya tıklayın. Gate.io spot işlem nasıl yapılır bilmiyorsanız buraya tıklayın. Gate.io vadeli işlem nasıl yapılır bilmiyorsanız buraya tıklayın.

KuCoin’den Bitcoin Nasıl Alınır?

KuCoin kayıt

Çin merkezli olarak kurulan dünyanın en güvenilir kripto para borsası KuCoin’den Bitcoin alımı yapabilirsiniz.

Öncelikle KuCoin hesabınızı oluşturun, hesap oluşturmak için buraya tıklayın. KuCoin hesap nasıl açılır bilmiyorsanız buraya tıklayın. KuCoin spot işlem nasıl yapılır hakkında ayrıntılı bilgi almak için buraya tıklayın. KuCoin vadeli işlem nasıl yapılır bilmiyorsanız buraya tıklayın. KuCoin güvenilir mi konusu hakkında merak ettikleriniz için buraya tıklayın.

FTX’ten Bitcoin Nasıl Alınır?

FTX kayıt

Dünyanın en büyük vadeli işlem kripto para türev borsası FTX borsasından da vadeli ya da spot piyasadan Bitcoin satın alabilirsiniz.

FTX’ten Bitcoin almak için öncelikle hesabınızı oluşturmanız gerekir. Henüz bir hesabınız yoksa alım-satım ve bozdurma işlemlerinde %5 komisyon indirimi kazanmak için buraya tıklayın. FTX hesap nasıl açılır bilmiyorsanız buraya tıklayın. FTX spot işlem nasıl yapılır bilmiyorsanız resimli anlatım için buraya tıklayın. FTX vadeli işlem nasıl yapılır bilmiyorsanız buraya tıklayın. FTX güvenilir mi diye merak ediyorsanız buraya tıklayın.

Coinbase’den Bitcoin Nasıl Alınır?

Coinbase kayıt

2012 yılında ABD merkezli olarak kurulan Coinbase, diğer kripto para borsalarından daha farklı bir borsadır. 402 kripto para borsası çeşidine sahip olan borsa, 2020 Nisan ayında halka açık hale getirildi. Kullanımı diğer borsalara göre biraz daha zor olsa da kısa birkaç denemeden sonra kolaylıkla Coinbase’den Bitcoin alım-satımına yapabilirsiniz.

Coinbase’den Bitcoin almak için öncelikle hesabınızı oluşturmanız gerekir. Hesap oluştururken 10 dolar bonus kazanmak için buraya tıklayın. Coinbase hesap nasıl açılır bilmiyorsanız buraya tıklayın. Coinbase nasıl kullanılır bilmiyorsanız buraya tıklayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz