NFT pazarının yaygın bir şekilde hayatımıza girmesi ile birlikte özellikle bazı koleksiyonlar, alıcılar tarafından daha çok rağbet gördü.
Bugüne kadar en çok satılan NFT koleksiyonları ile ilgili yaptığımız incelemeyi sizlere sunmak istedik. NFT’ler, kripto paralardan daha farklıdır. “Sanal koleksiyon” adı da verilen bu eşsiz parçaların kalıcı olduklarını söyleyebiliriz ve aşağıda detaylarını verdiğimizde NFT’lerin değerli ve kalıcı olduklarını kanıtlıyor.
Bugüne kadarki en popüler NFT koleksiyonlarını CryptoSlam‘den alınan veriler üzerinden değerlendirdik.
İşte bugüne kadar en çok satılan en popüler NFT koleksiyonları…
1- Azuki
Azuki, benzersiz özelliklere sahip 10.000 anime avatarından oluşan bir NFT koleksiyonu olarak başladı. Ocak 2022’de bir grup Amerikalı sanatçı ve geliştirici olan Chiru Labs tarafından başlatılan Azuki; Anime, NFT’ler için yaygın değildi, bu nedenle Azuki bu boşluğu doldurarak popülerlik kazandı.
NFT koleksiyonu Ethereum üzerine inşa edildi ve birim başına 1 ETH’den tam arzı ancak üç dakika içinde sahiplerini bulduktan sonra en çok satılan NFT koleksiyonlarından biri olmayı başardı.
Şu anda, NFT başına en düşük fiyat 9 ETH’nin (10.900 $) üzerindeyken, en pahalı birimler 420 ETH’yi (511.000 $) aşıyor. Nisan 2022’de Azuki ekibi “Beanz” adlı ek bir koleksiyon başlattı. 19.950 NFT’lik bir arz ile bunlar, orijinal anime avatarlarının “fasulye versiyonu” gibidir. Taban fiyatları şu anda 0,7 ETH (850 $) iken, en yüksek satışı 90 ETH (109.500 $) oldu.
Sanat eserlerinin ötesinde, Azuki kendi Metaverse’sini inşa etmeyi vaat ediyor. Resmi internet sitesinde şimdiden dünyalarının ön gösterimlerini bulabiliyoruz. “The Alley” (Metaverse’leri olan The Garden’a bir giriş) ve Harabeler, airdrop’lar ve avatarların kullanılabilirliği hakkında ipuçlarıyla dolu. Ekim ayında, bir sonraki “Fiziksel Destekli Token (PBT) “lerini de duyurdular.
2- NBA Top Shot
Bu koleksiyon basketbol hayranları için özel olarak tasarlanmıştır. Eski beyzbol kartlarına benzer şekilde, ABD Ulusal Basketbol Birliği’nin (NBA) en iyi anlarını ve oyuncularını içeriyor. NBA Top Shot, 2020 yılında NBA ile CryptoKitties ve blockchain Flow’un yaratıcıları Dapper Labs arasında resmi bir ortaklık olarak başlatıldı. Platform şimdi gerçekten de bu zincir üzerinde çalışıyor.
Taraftarlar burada basketbolla ilgili benzersiz anları, hepsi özel NFT’lere dönüştürülmüş kısa videolar olarak bulabilirler. Bu parçalar elbette nadirlik seviyesine göre, Yaygın’dan Efsanevi’ye kadar kategorize ediliyor. Yaygın parçalar genellikle ucuzdur ve yaygın olarak bulunur (toplamın %96,6’sını oluştururlar). Örneğin, Carmelo Anthony’nin üçlüğü 40.000 adet dolaşımda ve fiyatı yaklaşık 2$ olarak listelenmiş durumda.
Öte yandan efsanevi parçalar en nadir bulunanlardır (toplamın %0,11’i) ve daha pahalıdır. Efsanevi parçalardan biri, 2020 NBA Finalleri sırasında LeBron James’in yaptığı ve 2021 yılının Nisan ayında 387.600 dolara satılan smaçtır. Bu andan yalnızca 79 adet mevcut. Takas kartlarına ek olarak, kullanıcılar web sitesinde etkinliklerin, sürprizlerin ve airdropların da tadını çıkarabilirler.
NBA Top Shot şu ana kadar 447.447 alıcı ve 436.826 satıcı ile 1,037 milyar dolarlık satış hacmine sahip. DappRadar’a göre bu, Flow’da hacim bakımından ikinci Dapp ve aynı zincirde ilk ve en çok satılan NFT koleksiyonu.
3- CryptoPunks
Ethereum’daki ilk koleksiyon ürünleri olarak kabul edilen CryptoPunks, 2017 yılında Larva Labs tarafından piyasaya sürülmüştür. Bunlar, algoritmik olarak oluşturulmuş 24×24 piksel-art punk görüntüleridir. Yalnızca 10.000 tanesi mevcuttur ve her birinin benzersiz özellikleri vardır. NFT’ler için özel olarak tasarlanmış ERC-721 standardına uymasalar bile, görüntüler ve kodları blok zincirinde saklanır ve merkezi olmayan bir şekilde alınıp satılabilir.
Başlangıçta Larva Labs var olan tüm CryptoPunk’ları dağıttı. Ethereum cüzdanı olan herkes bunlardan herhangi birini ücretsiz olarak talep edebilirdi. Bundan sonra alım satım başladı ve bugüne kadar en çok satılan NFT koleksiyonlarından biri haline geldi. Parça başına en düşük maliyet 66,5 ETH (yaklaşık 80,3 bin $) iken, şimdiye kadar satılan en pahalı CryptoPunk 23,7 milyon $ ile Alien #5822 idi.
Geçen Mart, Yuga Labs (BAYC’den), bu koleksiyonun Fikri Mülkiyetini satın aldı ve kullanıcılarına ticari haklarını verdi. CryptoPunks NFT’leri The Sandbox, Otherside ve Decentraland gibi bazı Metaverses’lerde avatar veya resim olarak kullanılabilir. Bu koleksiyon, 6.193 alıcı ve 4.160 satıcı ile 2,4 milyar doların üzerinde satıldı.
4- Axie Infinity
Bu marka muhtemelen NFT’lerin ana akım haline gelmesinin arkasındaki büyük bir nedendi. Axie Infinity, oynanabilir canavarların veya ‘aksilerin’ Ethereum’da ve şimdi kendi zinciri Ronin’de benzersiz NFT’ler olduğu blok zinciri tabanlı bir oyun-kazan oyunudur. Mart 2018’de Vietnamlı stüdyo Sky Mavis tarafından piyasaya sürüldü ve Windows, macOS, Android ve iOS için mevcut.
Oyunun dinamiği aksilerin üremesine ve onlarla savaşmaya odaklanıyor. Şu anda bu sanal yaratıklardan milyonlarca var, ancak Orijin Aksileri (4.088 adetle sınırlı) gibi yalnızca bazı partiler sınırlı. Daha yaygın aksiler, birim başına 1 dolardan başlayan fiyatlarla Pazar Yeri’nde bulunabilir. Şimdiye kadar satılan en pahalı balta 820.000 dolardı.
Yaratıkların yanı sıra toprak, eşya, tılsım ve rün satın almak da mümkün. Bunların hepsi oyun içinde kullanılabiliyor. Sanal topraklar, 0,91 ETH (yaklaşık 1.100 $) taban fiyatıyla en pahalı olanlardır. Toplamda Axie Infinity, 1,7 milyon alıcı ve 1,3 milyon satıcı ile 4 milyar doların üzerinde satış gerçekleştirmektedir.
5- Most sold NFTs: Bored Apes and Otherdeeds
Fored Ape Yat Kulübü (BAYÇ) Nisan 2021’de Yuga Labs tarafından piyasaya sürüldü ve 10.000 karikatür sıkılmış maymun figürü sergiliyor. Her bir maymun Ethereum üzerinde benzersiz bir NFT’dir, ancak hepsi kürk, renk, kıyafet, ifade ve aksesuarlar dahil olmak üzere 170 farklı özelliği bir araya getirir. İlk başta her maymun 0,08 ETH’ye (o zamanlar yaklaşık 200 $) satılıyordu, ancak şimdi çok farklı bir hikaye. Daha az pahalı maymunlar OpenSea’de 62 ETH’nin (75.400 $) üzerinde bir fiyata satılabiliyor.
Bu koleksiyonla çok ilgili olan ve yine Yuga Labs tarafından hazırlanan Mutant Maymun Yat Kulübü (MAYC) var. Ağustos 2021’de piyasaya sürülen bu koleksiyonda 20.000 benzersiz mutant ve canavar maymun yer alıyor. OpenSea’de de mevcut olan bu koleksiyonun taban fiyatı 11,35 ETH’den (13.800$) başlıyor, ancak son satış 350 WETH (425.000$) olarak gerçekleşti.
Bu koleksiyonların her ikisinin de aynı şirket tarafından Metaverse Otherside için sadece malzemeler olduğunu söyleyebiliriz. Tarif ettikleri gibi:
“Otherside şu anda geliştirilme aşamasında olan oyunlaştırılmış, birlikte çalışabilir bir metaverse. Oyun, devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunları (MMORPG’ler) ve web3 özellikli sanal dünyaların mekaniklerini harmanlamaktadır. Bunu oyuncuların dünyaya sahip olduğu, NFT’lerinizin oynanabilir karakterlere dönüşebildiği ve binlerce kişinin gerçek zamanlı olarak birlikte oynayabildiği bir metaRPG olarak düşünün.”
Avatarların ötesinde, 100.000 araziden (Otherdeeds) oluşan bir NFT koleksiyonu da mevcut. Otherside’daki bu sanal araziler için taban fiyat şu anda 1,09 ETH (2.300 $), ancak en yüksek satış 333,33 ETH (405.000 $) oldu. Üç koleksiyonu birleştirirsek, Yuga Labs’ın binlerce alıcı ve satıcıyı bir araya getirerek yaklaşık 5,3 milyar dolarlık satış yaptığını söyleyebiliriz.
NFT Koleksiyonu Alabileceğiniz En Güvenilir Siteler
NFT koleksiyonlarının bu kadar değer gördüğü günümüzde bu alana yatırım yapmak isteyenlerin sayısı da her geçen gün artmaya devam ediyor. Tabi NFT koleksiyonu satın almak için öncelikle güvenilir siteleri bulmak gerekir.
NFT’lerin kripto paralardan daha farklı olması, özellikle site seçimi konusunda daha bir dikkatli olmayı gerektiriyor.
Daha önce sitemizde değerlendirdiğimiz en güvenilir NFT satış siteleri başlıklı yazımızı inceleyerek daha hızlı ve güvenilir bir şekilde NFT koleksiyonu satın alabilirsiniz.
NFT Koleksiyonları Kazandırır mı?
Doğru ve mantıklı satın alınan NFT koleksiyonları, kripto paralardan çok daha fazla kazandırır. Ancak NFT satın almadan önce bazı ayrıntılara dikkat etmek gerekir. NFT koleksiyonu satın almadan önce aşağıdaki hususlara dikkat etmenizi öneririz;
- NFT tasarımcısı kimdir?
- Büyük NFT alıcıları desteklemiş mi?
- NFT koleksiyonu hangi sitelerde var?
Bu gibi sorulara yanıt alarak hareket ettiğinizde, elbette NFT koleksiyonlarının para kazandırdığını söylemek mümkün olacaktır.