Blockchain Ağının Geliştiricisi Ethereum Nedir, Nasıl Alınır, Karlı mı?

0
391

Ethereum, Bitcoin’den (BTC) sonra gelen ilk kripto paradır. İlk olarak Kuzey Amerika’da Bitcoin Konferansı’nda kurucusu Vitalik Buterin tarafından tanıtımı yapıldı.

Ethereum (ETH) Nedir?

Ethereum nedir

2009 yılında Bitcoin’in (BTC) piyasaya sürülmesinden sonra Ethereum, Blockchain ağının daha da geliştirilmesini desteklemek ve açık kaynaklı, halka açık, zincirleme modeli merkezli hesaplama platformu ve smart contract protokolü özelliğini sağlayan bir proje olarak geliştirildi. Her ne kadar “altcoin” kategorisinde yer alsa da Ethereum’un Bitcoin’den daha gelişmiş bir projeye sahip olmasından dolayı kendi başına bir coin olarak değerlendirilmesi gerekir.

Ethereum’un (ETH) Tarihçesi

Ethereum’un (ETH) Tarihçesi

2013 yılında Vitalik Buterin tarafından ortaya çıkartılan ETH, para kaynağını 2014 temmuz ve ağustos aylarında online bir fon bulma sitesinden aldı. Sistem, 30 Temmuz 2015’te, 11.9 milyon coin değerindeki “ön madencilik” ile çalışmaya başlamıştır. Bu rakam, toplam dolaşım kaynağının yüzde 13’ünü oluşturmaktadır.

Ethereum’un Kuruluş Amacı Nedir?

Ethereum’un Kuruluş Amacı Nedir?

Bilindiği üzere tüm kripto paralar Blockchain sistemi üzerinden çalışır, Bitcoin de buna dahildir. Ancak ETH, farklı kripto paraların da yaratılabilmesi için blok zincirini destekleyerek kullanıcıların Blockchain üzerinden yeni yazılımları oluşturmalarını desteklemek amacıyla kurulmuştur ve bu anlamda başarılı olduğu da göz önündedir. Günümüzde birçok altcoin ETH ağı üzerinden çalışmaktadır.

Ethereum sistemi ile amaçlanan bir diğer konu ise kişisel bilgilerin üçüncü şahıslar tarafından depolanmasını ve farklı amaçlar için kullanılmasını engellenmesidir. Günümüz internet kullanıcılarının yaptıkları her işlem, veriler halinde data bankalarında saklanır. Yani bir siteyi ziyaret etmeniz, internet ortamında bir iş yapmanız, her ne kadar sizin tasarrufunuzda olsa bile bu bilgilerin kullanılmadığının garantisi yoktur.

Örneğin son birkaç yıldan bu yana Android işletim sahibi cep telefonlarında otomatik reklamların gösterilmesinden, kullanıcının bir siteden başka siteye geçiş yaparken karşısına çıkan akıllı reklam modellerine kadar her şey data bankaları ile entegreli çalışmasından kaynaklanmaktadır. Ethereum ise tam da bu noktada kişisel verilerinin dünyanın farklı yerlerinde, dağınık ve anonim bir şekilde birçok farklı cihaz üzerinde saklamaktadır ve bu da verilein üçüncü şahısların kullanımına kapanmasını sağlamaktadır.

Ethereum bir vakıftır, yukarıda saydığımız özelliklere sahip merkeziyetsiz bir alanın oluşması için “Ether” kripto para birimi üretilmiştir.

Ethereum Bitcoin’e Rakip Olur mu?

Ethereum Bitcoin’e Rakip Olur mu?

Piyasaya sürüldüğü ilk günden bu yana kullanıcılar arasında en çok konuşulan konuların başında, Ethereum’un Bitcoin’e rakip olup olamayacağı konusudur. Kısa sürede büyük değerlere ulaşması da kullanıcıların bu yönde düşünmelerini etkilemiştir. Fakat Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin bu konuda şöyle söylemektedir;

“Eğer kripto paralar ile dünyada bulunan değerli kaynakları karşılaştırıyorsak ve Bitcoin’i ALTIN, Litecoin’i gümüş olarak kabul ediyorsak, Ethereum PETROL’dür. Çünkü Ethereum’un altında yatan teknoloji dünyanın internet sistemindeki enerji kaynağı olacaktır. Dünyada petrol nasıl birçok sektör ve teknolojide kullanılıyorsa Ethereum teknolojisi için de aynı şey geçerlidir. Bu nedenle biz Ether’i ‘kripto yakıtı olarak adlandırıyoruz. Ethereum platformunun ihtiyaç duyduğu enerji Ether (ETH) ile sağlanacak.”

Yukarıda Buterin’in de açıklamalarından anlaşılacağı üzere Ethereum’un Bitcoin’e rakip olmak gibi bir amacı bulunmamaktadır. ETH daha çok Blockchain teknolojisinin geliştirilerek daha farklı alanlarda kullanılabilirliğinin arttırılmasına yönelik kurulmuş bir sistemdir.

İlginizi Çekebilir: Bitcoin Nedir?

Ethereum ile Bitcoin Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ethereum ile Bitcoin arasındaki farklar

Aslında Ethereum’un Bitcoin’e rakip olup olamayacağından çok iki sistem arasındaki farklılıkları ve yine iki sistemin birbiri üzerindeki üstün özelliklerinin konuşulması daha doğru olacaktır. Peki, Ethereum (ETH) ile Bitcoin (BTC) arasındaki farklılıklar nelerdir?

Bitcoin: Bitcoin ile yapılacak işlemler bellidir. Sadece bir kripto para olarak kullanılabilir, ödeme yöntemi olarak tercih edilebilir.

Ethereum: Ethereum ile yapılacak birçok şey vardır. Yeni yazılımlar geliştirilebilir, farklı alanlarda projeler geliştirilebilir.

Bitcoin: Geleneksel bir kripto paradır ve yeniliklere çok açık değildir.

Ethereum: Bitcoin Blockchain sistemine göre daha yenilikçidir.

Bitcoin: Madencilikte kullanıcılar işlemci gücünden yararlanarak kazım yapabilirler.

Ethereum: ETH madenciliğinde madenciler arasında denge gözetlenir.

Bitcoin: BTC madenciliğinde bir blokun oluşması 10 dakika sürer.

Ethereum: ETH madenciliğinde bir blokun oluşması 15 saniyedir ve onaylama süresi de daha kısadır.

Ethereum Madenciliği Nasıl Yapılır?

Ethereum madenciliği

Ethereum da Bitcoin gibi madencilik yapılarak üretilen bir kripto paradır. Ancak Bitcoin madenciliğinde kullanıcıların üretim yapabilmeleri için güçlü donanıma sahip bilgisayarlara ihtiyaç duyarlar. “ASIC” adı verilen ve tamamen işlemci (CPU) gücüne bağlı olarak kazım gücüne sahip olan bilgisayarlar kullanılırken, Ethereum’da ise madencilik daha kolaydır. GPU (ekran kartı) gücü kullanılarak ETH madenciliği yapılmaktadır.

Ethereum madenciliğinde “Rig” adı verilen cihazlar da kullanılmaktadır. Bu bir şart olmasa da daha fazla blok kazımak isteyenler, birden fazla GPU’lu ana kartı tek bir cihaz ile birleştirerek kazım gücünü arttırırlar.

Ethereum’un üretilmesi ile Bitcoin’in (BTC) üretilmesi arasında mantıksal açıdan bir fark yoktur. İkisi de “PoW” algoritması üzerinden işler yani “iş kanıtı” ile madencilere ödül verilir. Ancak Ethereum’un Bitcoin madenciliğinden farklı, bireysel olarak herkesin üretebilmesidir.

Ethereum madenciliği, bireysel olarak yapılabildiği gibi bir havuza bağlanarak da yapılabilmektedir. Bu durum, Bitcoin için de geçerlidir. Bir ETH cüzdanına sahip olmak, madencilik için gerekli programların bilgisayara kurulması ile Ethereum madenciliği yapılabilir.

İlginizi Çekebilir: En Güvenilir Kripto Para Cüzdanları

Ethereum ile Altcoinlerin İlişkisi Nedir?

Ethereum ile Altcoinlerin İlişkisi Nedir?

Yazımızın en başında da aktardığımız gibi Ethereum’un Blockcahin ağını destekleyerek farklı altcoinlerin ortaya çıkmasını sağlamak amacı ile kurulmuştur ve bu anlamda da  başarılı olmuştur. Günümüzdeki birçok altcoin, Ether ağını kullanmaktadır.

Bir altcoin piyasaya sürülmeden önce ICO adı verilen İlk Para Teklif’lerinin kitlesel olarak topladıkları sistemde, fonlar Ethereum’un para sistemi olan Ether ile yapılır. Böylece Ethereum ağı, yeni projelerin dolaşımına izin verir. Yani yeni kripto paraların piyasalara girmesini sağlar.

Ethereum (ETH) Karlı mı?

Ethereum (ETH) Karlı mı?

Ethereum, fiyat olarak Bitcoin’den çok düşüktür. Ancak sektörün ikinci kripto parası olmasından dolayı karlı bir yatırım aracı olduğunu söyleyebiliriz. 2017 yılında 0,33 dolar iken günümüzdeki değeri 2400 doların üzerinde bir fiyata sahip. Yani 5 yıllık gibi bir yatırım süreci hesaplandığında, o gün Ethereum alanlar ciddi anlamda paralarını katladılar.

Buna ek olarak uzun vadeli Ethereum yatırımcılarının gelecekte çok daha fazla kar elde edebileceklerini belirtmek gerekir. Boğa sezonun gelmesi ile Ethereum’un 4218 doları görerek en büyük seviyesini yakalamıştı. Yatırımcılara göre önümüzdeki boğa sezonunda Ethereum’un 6000$’ı görebileceği bildirilmektedir.

Ethereum Nasıl Alınır?

Ethereum Nasıl Alınır?

Ethereum, tü kripto para borsalarında işlemde olan bir kripto paradır. Binance, Huobi, Gate.io, Coinbase, FTX, BTCTurk, Paribu ve daha aklınıza gelebilecek tüm borsalarda bulunmaktadır. Borsalara üye olup KYC doğrulaması yaptıktan sonra kolaylıkla alım-satım yapmaya başlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Binance Nasıl Kayıt Olunur?

Ethereum Yorumları

Ethereum Yorumları

Kripto para sektörünün ikinci lideri konumunda olan Ethereum hakkında kullanıcı yorumları da proje yöneticilerinin yorumları da iyi yöndedir. Blockcahin ağının geliştirilmesi noktasına en büyük destek sağlayıcı isim olması, Ethereum yorumları noktasında olumlu yorumların daha da artmasını etkilemektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz