Binance KYC Doğrulaması (Kimlik Doğrulama) Nasıl Yapılır?

Binance KYC doğrulaması, işlem yaparken herhangi bir kısıtlama ile karşılaşmamak adına yapılması gereken bir işlemdir.

Binance KYC Doğrulaması (Kimlik Doğrulaması) Nasıl Yapılır?

1- Hesabınıza Giriş Yapın

Binance KYC doğrulama

Binance hesabınızı oluşturduktan sonra hesabınıza giriş yapmak için sayfanın sağ üst köşesinde yer alan “Giriş” butonuna tıklayın.

2- Kimlik Doğrulamaya Gidin

Hesabınıza giriş yaptıktan sonra profilinizin üzerine gelin açılan menüden “Kimlik” sekmesine tıklayın.

Ayarlar

3- Kimlik Doğrulamaya Başlayın

Açılacak yeni sayfada kimliğinizi doğrulamaya başlamak için “Hemen Başla” butonuna tıklayın.

4- Kimlik Türünü Seçin

Kimliğinizi doğrulamak için sunulan farklı seçeneklerden yararlanabilirsiniz. Resmi kimlik kartı, pasaport ya da sürücü belgesi ile kimlik doğrulama yapabilirsiniz.

5- Kimliğinizi Yükleyin

Açılacak sayfada kimliğinizin ön ve arka yüzünü yüklemeniz için alanlar çıkacaktır. “Devam Et” butonuna tıklayarak sonraki sayfaya geçin ve kimliğinizin ön ve arka yüzünü yükleyin.

6- Selfie Çekin

Kimliğinizi yükledikten sonra “Devam Et” butonuna tıklayarak açılacak sayfadan selfie yükleyin. Bilgisayarınıza bağlı bir kamera yoksa QR kodunu cep telefonunuzdan okutarak işleme cep telefonunuz ile devam edebilirsiniz.

7- Yüz Doğrulaması Yapın

Yukarıdaki işlemleri tamamladıktan sonra “Yüz doğrulama” bölümüne geçmiş olacaksınız. Burada kafa bölgesinin olduğu yerde, sizden istenen hareketleri yapın. Başınızı sağa, sola döndürün, öne ve arkaya doğru götürün ve başarılı bir şekilde tamamlayın.

İlginizi Çekebilir: Binance Futures İşlem Nasıl Yapılır?

KYC Doğrulaması Zorunlu mu?

KYC Doğrulaması Zorunlu mu?

Bazı borsalar, KYC doğrulaması istemezler. Uzmanlar, kimlik doğrulaması istemeyen kripto para borsalarından uzak durulmasını önermektedir. Binance gibi işlem hacmi bakımından en yüksek işlem hacmine sahip olan borsa/borsalar, KYC doğrulaması isterler. Ancak doğrulama yapılmadan da kısıtlı olarak işlem yapmaya izin verirler.

Yani KYC doğrulaması yapılmadan Binance’de işlem yapmak mümkün olsa da yapılan işlemler kısıtlıdır. Binance, KYC doğrulaması yapmadan hesap açmaya izin verir fakat işlem yapabilmek için kimlik doğrulamasının yapılmasını şart koşar. Diğer büyük kripto para takas platformları da aynı şekilde çalışmaktadır.

KYC Doğrulaması İçin İstenen Belgeler Hangileridir?

KYC doğrulama belgeleri

Kimlik doğrulaması için hesabı açan kişinin gerçek bilgilerini teyit etmesi gerekir. Bunun için de istenen belgeler şunlardır;

  1. Resmi kimlik belgesi
  2. Sürücü belgesi
  3. Pasaport

Kripto para yatırımcılarının doğru şekilde işlem yapabilmeleri için yukarıda saydığımız belgelerden birini mutlaka ibraz etmeleri gerekir. Buna ek olarak KYC doğrulaması için müşteriden açık ikamet adresi de istenmektedir. Bazı borsalar, zaman zaman müşterilerinin kimliğini doğrulamak için yeniden KYC doğrulaması isteyebilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Binance Spot Alım Satım Nasıl Yapılır?

KYC Mevzuatını Kim Düzenler?

KYC doğrulama mevzuatı

Son dönemlerde yeni yatırımcılar arasında küçük de olsa bir tedirginliğe neden olan KYC doğrulaması, aslında kripto para borsalarının kendi belirlediği bir mevzuat değildir. KYC düzenlemesi, ülkeden ülkeye farklılık gösterir ancak genel olarak ABD’deki Banka Gizlilik Yasası ve 2001 Vatanseverlik Yasası günümüzün AML ve KYC süreçlerinin çoğunu oluşturmaktadır.

KYC düzenlemesi konusunda Avrupa Birliği (AB) ve Asya-Pasifik ülkeleri, kendi düzenlemelerini geliştirmiştir. AB Kara Para Aklamayı Önleme Direktifi (AMLD) ve PSD2 yönetmelikleri, AB ülkeleri için genel çerçeveyi sunar. Küresel seviyede ise düzenlemeye yönelik koşullardaki uluslararası iş birliği, Finansal Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından yürütülür.

Kripto Para Borsaları Neden KYC Doğrulaması İster?

KYC doğrulama neden istenir

Kripto paraların merkeziyetsiz olması, yatırımcıların aklına kripto para borsalarında neden KYC doğrulaması istenir sorusunu getirmektedir. Kripto paralar, bilindiği gibi anonimdir ve anonim olmaları, suç işlemek için müsait bir hale getirmektedir. Kara para aklama, terörü finanse etme ve dolandırıcılık gibi suçların kripto paralarla yapılması çok daha kolaydır.

Büyük işlem hacmine sahip kripto para borsaları, bu tip suçların önüne geçmek için yeni kullanıcılardan KYC doğrulaması ister. KYC doğrulaması istenmesinin nedenleri 3 temel üzerindedir. Bunlar;

  1. Blockchain işlemleri, bilindiği üzere geri dönüşü olmayan işlemlerdir. Yapılacak yanlış bir ödeme, yanlış bir cüzdan koduna para gönderme ya da çalınma gibi durumlarda, muhatap alınabilecek kimse bulunmaz. Bu da çalınan fonların ya da yanlış gönderilen kripto paraların geri alınamayacağı anlamına gelir.
  2. Kripto para satın almak için hiçbir kişisel bilgi göndermeye gerek yoktur. Çünkü kripto paralar büyük ölçüde anonimdir.
  3. Birçok ülkede kripto paralarla ilgili yapılan düzenlemeler yetersizdir.

Yukarıda saydığımız etkenler bir araya gelinde, kripto para borsaları, yaşanabilecek olumsuzlukları en aza indirmek için KYC doğrulaması isterler.

KYC Doğrulamanın Avantajları Nelerdir?

KYC Doğrulamanın Avantajları Nelerdir?

KYC doğrulaması, bazı kullanıcıların hoşuna gitmese de aslında kullanıcıları güvende tutan bir sistemdir. Binance de KYC doğrulaması (kimlik doğrulaması) istemektedir. Peki, KYC doğrulaması yapmanın avantajları nelerdir?

  1. Kripto para ile borç verenler müşterinin kimliğini ve finansal geçmişini daha rahat görebilirler. Bu da borç verme ve risk yönetimi açısından önemli bir avantajdır.
  2. Kripto para borsalarında sık yaşanan kimlik hırsızlığı ve finansal dolandırıcılık türleri ile mücadele etmeyi kolaylaştırır.
  3. Kara para aklamayı önler.
  4. Finansal hizmet sağlayıcıların güvenirlik ve güvenlik ve hesap verebilirliğini artırır.

KYC Doğrulaması Merkeziyetsizlik İlkesine Aykırı mı?

Kripto paralar, genel olarak anonimdir ve merkeziyetsizdir. Merkeziyetsiz olması da yatırımcıların “kimlik bilgimi neden vereyim?” sorusunu sormalarına neden olmaktadır.

Kripto paralarla ilgili hükümetlerin net olarak düzenleme yapamadıkları bir gerçektir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi anonim olmalarından dolayı kara para aklama, terörü destekleme ve finanse etme gibi durumlar, anonim özelliğini taşımasından dolayı kripto paralarla kolaylıkla yapılabilmektedir.

Binance ve diğer büyük kripto para borsaları, hizmet verdikleri ülkelerin kanunlarına uygun şekilde hareket ederler. KYC doğrulaması da devletlerin istedikleri bir işlem olduğu için istenmektedir. Yani olası bir kara para aklama durumunda, suçlunun tespit edilebilmesi için gereklidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz