Kripto Parada Yatırım Getirisi (ROI) Nedir, Nasıl Hesaplanır?

0
239

Kripto para yatırım getirisi ya da İngilizce adı ile “Return On Investment” (ROI), bir varlığın piyasadaki performansını değerlendirme ölçütlerinden biridir.

9.9

Binance En Yüksek işlem hacmine sahip borsa

Binance Global, piyasa değeri ve yatırım hacmi açısından en büyük kripto para borsadır.
%10 KOMİSYON İNDİRİMİref

Kripto para alım-satımında temel esas “kar elde etmek”tir. Bunun için ya spot işlemde fiyatlar düşükken yatırım yapılır ya da vadeli işlemlerde fiyatlar iyice yükseldikten sonra satış emri “shell” vermek, kazanç sağlatır. ROI, tam olarak pazarda nasıl bir strateji izlemeniz gerektiği konusunda varlıkların piyasadaki değerlendirmeyi sağlayan bir ölçülendirme birimi olarak işimizi kolaylaştırır.

ROI, aslında sadece kripto para yatırımında karşımıza çıkan bir terim değil. İş dünyasında yatırım hedefleri için de sıklıkla kullanılan bir metriktir.

Kripto dünyasında da karşımıza çıkan ROI metriği, diğer piyasa analiz araçlarından daha farklıdır. Diğer analiz araçlarında çok fazla faktör dikkate alınırken yatırım geri dönüşü (ROI), varlığınızın geçmiş performanslarına göre nasıl bir performans gösterdiğini netleştirmeye yardımcı olur.

ROI Tek Başına Yeter mi?

İş dünyasında ya da kripto yatırımında hiçbir araç, tek başına yol gösterici olarak kabul edilemez. Özellikle kripto dünyası gibi oynak bir piyasada, hareketleri değerlendirmek, ölçmek, analiz araçları ile temel analizi kullanmak son derece önemlidir.

ROI Nasıl Hesaplanır?

ROI hesaplama, kripto paralarda ya da diğer yatırım alanlarında farklı şekilde hesaplanır. Bu nedenle hangi alanda kullanacağınıza göre farklı bir hesaplama yöntemi kullanmanız gerekebilir.

Kripto para yatırımında ROI hesaplama, kafa karıştırıcı bir işlem değil. Aşağıdaki örnekteki gibi hesaplama yapabilirsiniz.

A = Yatırımın mevcut değeri olsun.

B = Yatırımın orijinal maliyeti olsun.

O zaman Yatırım Getirisi = (A-B)/B diyebiliriz.

Yani;

ROI, (Mevcut değer – Orijinal maliyet)/Orijinal maliyete eşittir.

Örneğin, bir kripto paraya yatırım yaptığınızı varsayarak bu yatırım üzerinden bir ROI hesaplaması yapalım.

100.000$ değerinde Bitcoin aldığınızı varsayalım. Bir süre sonra satmak için doğru zamanın geldiğini düşündünüz ve elinizdeki coini 150,000 dolara sattınız.

Siz coini alırken 100,000 $ değeri ile aldınız ancak kar realizyonu yapmak için alttan biraz daha aldınız ve bunun için 20.000 $ daha ödediniz.

Bu durumda sonradan ekleme yaptığınız fazla parayı ana yatırım paradan düşürmeniz gerekiyor. Yani hesaplama aşağıdaki gibi olmalıdır;

Yatırım Getirisi = (130.000 – 100.000)/100.000

= 30000/100.000 = 0,3

Yukarıdaki hesaplamada görüldüğü üzere, varlığa harcadığınız tutar dikkate alındıktan sonra cari değer ayarlandı.

9.9

Binance En Yüksek işlem hacmine sahip borsa

Binance Global, piyasa değeri ve yatırım hacmi açısından en büyük kripto para borsadır.
%10 KOMİSYON İNDİRİMİref

Kripto Parada ROI İşe Yarar mı?

Her yatırım sektöründe olduğu gibi kripto para yatırımında da yatırım getirisi hesaplaması yapmak elbette işe yarar. Bunu yapmadan yapacağınız alım-satım işlemlerinde ne kadar kar ettiğinizi anlamanız çok güç olur.

Çünkü coini aldığınız yer, işlem ücretleri ve varlığın genel likiditesi gibi birkaç ek yön için harcayacağınız yeni paraları hesaplamak için bir yönteme mutlaka ihtiyacınız olacaktır.

ROI, tam da bu konuda size yardımcı olacak bir analiz metriği olarak karşınıza çıkacaktır. Bu nedenle yatırım yaptıktan sonra sonucu alırken mutlaka hesaplama yapmanız gerekir.

İlginizi Çekebilir: Derinlik Tablosu Nedir?

SSS

ROI hesabı nasıl yapılır?

Roi hesaplama, ROI = Kar(Gelir-Maliyet) / Maliyet x 100 formülü ile hesaplanır.

ROI açılımı ne demek?

Return On Invesment anlamına gelen ROI, Türkçedeki anlamı ile yatırım getirisi anlamına gelir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz