FTX spot işlem açmak oldukça kolaydır. Aşağıda görsellerle anlattığımız şekilde işlem açarak kolay ve güvenilir spot ticaret yapmaya başlayabilirsiniz.
FTX Spot İşlem Nasıl Açılır?
FTX spot işlem açmak için hesabınıza giriş yaptıktan sonra aşağıda görselli olarak anlattığımız şekilde kolaylıkla işlem açabilirsiniz.
1- Spot İşlem
Spot işlem açmak için ana sayfadan “Spot” sekmesine tıklayarak coinlerin olduğu alana girin.
2- İşlem Çifti Seçin
FTX kripto para türev borsasında; BRZ, BTC, EUR, TRYB, USD ve USDT işlem çiftleri bulunmaktadır. Hangi işlem çiftinde işlem yapmak istiyorsanız onu seçin.
3- Coin Seçin
İşlem çiftini seçtikten sonra ekranda listelenen coinlerden hangisini almak ya da satmak istiyorsanız onu seçin. Aradığınız coin/token listede yoksa üst kısımda yer alan arama motorundan coinin ismini yazabilirsiniz.
4- Emir Tipi Seçin
Emir tipi seçiminde FTX birkaç farklı seçenek sunmaktadır. Limit emir, market emri, spot market, stop limit, trailing stop, kar al, kar al limit gibi emir tiplerinden birini seçin.
5- Satın Alın
Emir tipine göre alım noktanızı belirledikten sonra alt tarafta yer alan “Al” butonuna tıklayarak emir açabilirsiniz.
FTX Hesap Makinesi Kullanımı
FTX spot işlemde hesap makinesi kullanmanız, kar ve zarar ilişkisini doğru şekilde hesaplamanıza yardımcı olacaktır.
1- Hesap Makinesini Açma
Alım satım ekranının sağ tarafında yer alan “Hesap makinesi” sembolüne tıklayarak açın.
Kazanç Yüzdesi ve Zarar Yüzdesini Girin
Hesap makinesini açtığınızda bir ekran çıkacaktır. Bu ekranda “% Kazanç” sekmesine yüzde kaç kar almak istediğinizi yazın. Örneğin %10. Zarar yüzdesi, stop-loos koymak için kullanılan bir alandır. Bu alanın kullanılmasının amacı, stop noktasında ne kadar zarar edileceğini görmek içindir. Buraya yazacağınız rakamın “% Yüzde Kazanç” bölümüne yazdığınız yüzdelik oranla aynı olmasına dikkat etmenizi öneririz. Yani buraya da %10 yazabilirsiniz ya da riske edebileceğiniz yüzdelik kadar…
FTX Emir Tipleri
FTX spot işlem yaparken emir tipi konusunda diğer borsalara göre daha fazla emir tipi seçeneği vermektedir. Peki, emir tipleri nasıl kullanılır anlama gelir?
Limit Emir: Bir coini alırken ya da satarken sizin belirleyeceğiniz fiyattan almak için “Limit Emir” kullanabilirsiniz. Örneğin FTT Token anlık fiyatı 40,99$, ancak siz fiyatın 35$ seviyesine düşeceğini ve siz de buradan almak istiyorsanız emir tipi olarak “Limit Emir” seçebilirsiniz. Aynı şekilde satış işlemlerinde de istediğiniz fiyattan satmak istiyorsanız yine limit emir tipini seçmeniz gerekmektedir.
Market Emri: Spot işlemlerde “Market Emri” seçtiğinizde hem alım hem de satım işlemlerinde fiyat, marketin en iyi fiyatından belirlenir. Yani siz herhangi bir fiyat belirtmezsiniz.
Stop Market: FTX spot işlem yaparken sunulan “Stop Market” emir tipinde, işlem direkt olarak tahtaya yansımaz. Bir tetikleyici emir beklenir ve bu geldiğinde işlem açılır. Kullanıcı tetikleyici miktarı ve fiyatı belirler, parite tetikleyici belirlenen fiyata geldiğinde kullanıcının girdiği miktar kadar işlem açılır.
Stop Limit: Stop Limit, Stop Market emir tipinden farklıdır. “Stop Limit” emir tipinde kullanıcı tetikleyici fiyatı, işlemin gerçekleşeceği fiyatı ve miktarı belirterek emir girer ancak emir gerçekleşmez. Parite tetikleyici fiyat ve miktara geldiğinde tahtaya girer. Stop Market ile Stop Limit arasındaki fark şudur; Stop markette tetikleyici koşul gerçekleştiğinde emir direkt olarak tahtaya yansır ama “Stop Limit” emir tipinde ise kesin olarak emrin gerçekleşmesinin garantisi verilmez. Bu durum, kullanıcının stop limit emrini girerken belirttiği fiyata bağlı olarak gerçekleşir.
Takip Eden Stop: Bu emir tipi, diğer emir tiplerine göre daha farklı bir mantıkla çalışır. Bu emir tipinde işlem yapmak için takip edilecek değeri ve miktarı belirlemeniz gerekir. Burada emir çeşidini satın almak için kullanmış iseniz fiyat her yukarı çıktığında emrin gerçekleşeceği fiyat da yükselir. Ancak emir girildikten sonra parite fiyatı gördüğü en yüksek değerden (emir girildikten sonraki en yüksek değer) “takip edilecek değer” kadar düşüş yaşarsa emir gerçekleşir. Satış kısmında da bu durumun tam tersi gerçekleşmektedir.
Kar Al: Bu emir tipinde verdiğiniz fiyat direkt olarak tahtaya yansımaz. Tetikleyici koşul gerçekleştikten sonra tahtaya yansır. Yani siz kar al fiyatını belirlediğinizde parite tetikleyici fiyata geldiğinde girdiğiniz miktar kadar tahtaya yansır.
Kar Al Limit: Burada “Tetikleyici Fiyat” ve “Miktar” belirtilir. Parite tetikleyici fiyata geldiğinde otomatik olarak kar alır.
İlginizi Çekebilir: FTX’te Vadeli İşlem Nasıl Yapılır?