Binance Kaldıraçlı İşlemde 2x 3x 5x 20x 50x Nedir, Nasıl Açılır?

Binance kaldıraçlı işlem (futures) kullanıcının varlıklarının katlarınca işlem açmasını sağlayan bir ticaret modelidir. X125 kaldıraç oranına kadar işlem açılarak alım-satım yapılabilir.

Aşağıda Binance kaldıraçlı işlem açarken dikkat etmeniz gerekenler ve kaldıraçlı işlem ayarları hakkında ayrıntılı bilgilere yer verdik. Makalemizi okuyarak işlem açabilirsiniz.

1- Binance Giriş Yapın

Binance kaldıraçlı işlem açma

Binance hesabınıza giriş yapmak için ana sayfanın sağ üst köşesinde yer alan “Giriş” butonuna tıklayarak, mail adresinizi ve şifrenizi girdikten sonra e-posta doğrulama kodu, 2FA ya da SMS doğrulama kodunuzu girerek giriş yapın.

2- Dili İngilizce Yapın

Binance kaldıraçlı işlem açma

Hesabınıza giriş yaptıktan sonra kaldıraçlı işlem açabilmek için öncelikle dil ayarlarından dili “İngilizce” olarak değiştirmeniz gerekmektedir. Sayfanın sağ üst köşesinde “Dil Ayarları” bölümünden bunu yapabilirsiniz.

3- Futures Hesabı Oluşturun

Binance kaldıraçlı işlem açma

Binance’da kaldıraçlı işlem yapabilmek için öncelikle bir futures hesabı oluşturmanız gerekmektedir. “Futures” sekmesine tıkladığınızda, yönlendirmeleri göreceksiniz. Hesap açılışında ömür boyu alım-satım işlemlerinde yüzde 10 komisyon indirimi kazanmak için referans kodu bölümüne “kaf” yazabilirsiniz.

Futures hesabı oluşturma detayları hakkında bilgi almak için buraya tıklayın.

4- Vadeli Hesabınıza Para Transfer Edin

transfer

Binance kaldıraçlı işlem yapmak için öncelikle spot hesabınızdan “USDT” transfer etmeniz gerekmektedir. Bunun için spot cüzdanınıza gidin, “Transfer” butonuna tıklayın “From” bölümüne “Spot”, “To” yazan bölümde ise “USDⓈ-M Futures” olacak şekilde ayarladıktan sonra transfer miktarını belirtin ve transfer işlemini onaylayın.

5- Alım-Satım İşlemine Başlayın

Binance kaldıraçlı işlem açma

Transfer işlemini tamamladıktan sonra artık “Long” (alım), “short” (satım) işlemlerine başlayabilirsiniz.

Binance Kaldıraçlı İşlem Nedir?

Binance kaldıraçlı işlem, “vadeli işlemler” ya da diğer adıyla Binance Futures, varlığın katlarınca işlem açarak para kazanmaya denilir. Riski çok yüksek olmasına karşın, kaldıraçlı işlemlerde kazanç oranı da çok daha yüksektir.

Binance kaldıraçlı işlem, kripto para varlığınızın potansiyeline arttırmak için seçtiğiniz kaldıraç oranı kadar bakiyeniz arttırılarak işlem yapmaya denir. Örneğin 0,100 BTC bakiyeniz var diyelim, eğer 10x (yani 10 kat) kaldıraç oranı kullanırsanız, bu durumda 0,100 x 10= 1 BTC‘lik işlem yapabileceğiniz anlamına gelir.

2x 3x 5x 20x 50x Nedir?

Binance kaldıraçlı işlem (futures) 2X’ten başlar 125X’e kadar yükselir. Kaldıraç oranları, her coin için farklıdır. Bitcoin’de 125X’e kadar kaldıraç kullanılabilirken, bazı coinlerde 25X, bazılarında ise 50 veya 75X kaldıraç oranı kullanılabilir.

Her bir “X” varlığın katı kadar işlem açabilmek demektir. Örneğin 50 dolar bakiye ile 20X kaldıraç kullandığınızda 1000 dolarlık işlem açmış olursunuz. Tabi buna göre kazancınızın artacağı gibi riskiniz de büyür.

Futures işlemlerde yeni başlayan kullanıcıların en çok düştükleri hataların başında sadece “kazanç” odaklı olarak bakmaktır. Bu da bilinçsizce yüksek kaldıraçlı işlem açmalarına ve zarar etmelerine neden olur.

Kaç X Kaldıraç Kullanılmalıdır?

Kaç X kaldıraç kullanacağınız alacağınız risk oranı ve elinizdeki sermayenize bağlı olarak değişir. Örneğin spot hesabınızda 100 USDT bakiyeniz varsa, bunun sadece maksimum 50 USDT ile vadeli işlem yapın ve kaldıraç oranınızı çok emin olmadığınız sürece 3X’ten yüksek kaldıraç kullanmayın.

1000 USDT bakiyeniz varsa bunun maksimum yarısı ile kaldıraçlı işlem açın ve bunda da 3X’ten yüksek kaldıraç kullanmadan yapın. 500 x 3=1500 USDT yapar. Eğer kaldıracı 10 yaparsanız 5000 USDT’lik işlem açmış olursunuz. Elbette kazancı yüksek olur ama riski de buna göre yüksek olacağından likidasyon olmamak için düşük kaldıraç kullanın.

Kaldıraçlı İşlem Terimleri ve Anlamları

Cross: Kaldıraçlı işlem ekranında göreceğiniz bu terim, varlıklarınızın tamamını kullanarak işlem açmanız anlamına gelir. Cross işlem açmak, kaybedilen pozisyonda likidasyon risklerini azaltır.

Isolated: İsolated marjin işlemi, yalnızca belirli kripto para birimlerinde belirli bir izole marj hesabında aktarılabilir, tutulabilir ve ödünç alınabilir. BTCUSDT izole marj hesabında sadece BTC ve USDT’ye erişebilir.

Open Orders: Bu bölüm, açtığınız emirleri görebileceğiniz ekrandır. Yani henüz alım ya da satımı gerçekleşmeyen açık emirleri bu bölümden görebilirsiniz.

Positions: Bu bölümde ise oluşan emirlerinizi görebilirsiniz. Yani long ya da short olarak açtığınız ve işlemde olan emirlerinizi bu ekranda görebilirsiniz.

PNL USDT: Bu bölümde, açık olan işlemlerinizdeki karlılık ya da zarar durumunu USDT bazında görebilirsiniz.

Size USDT: Kaldıraç oranınıza göre işlem yaptığınız toplam varlığı gösterir.

Margin USDT: işlem yapmak için kullandığınız toplam varlıklarınızı USDT bazlı gösterir.

ROE: yüzdelik olarak kar ya da zararınızı gösteren bölümdür.

Adjust Leverage: Bu bölümü, işlemde iken (karda iken) kaldıraç oranını yükseltmek ya da düşürmek için kullanabilirsiniz. Zararda iken kaldıraç oranını yükseltip düşüremezsiniz.

Stop Profit & Loss: Bu bölümden işlemi durduracağınız seviyeyi belirleyebilirsiniz. Örneğin 50,000$’dan BTC işlemi açtığınızı düşünelim, 51,000$’da satış yapılmasını istiyorsanız bu bölümden girebilirsiniz. Ancak verdiğiniz emirlerin gerçekleşmesi garantisi yoktur. Verdiğiniz fiyattan alıcı bulunmaması durumunda işlem gerçekleşmez.

Close Position: Bu bölümden ise işlemi manuel olarak durdurabilirsiniz. Mesela bir işlemde iken kazanç sağladığınız ve bu kazanç da sizi tatmin ediyorsa işlemi direkt kapatabilirsiniz ya da zararınız çok büyüyor ve daha fazla zarar etmek istemiyorsanız yine bu bölümü kullanarak işlemi kapatabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Spot Alım Satım Nasıl Yapılır?

Long Nedir?

Long işlem açmak, bir grafiğin yükseleceğinden emin olunduğunda açılır. Futures işlemler, uzmanlık seviyesi gerektiren işlemlerdir. Teknik analiz ve temel analiz konusunda yeteri kadar bilgi sahibi değilseniz, kesinlikle kaldıraçlı işlem açmamanızı öneririz.

Short Nedir?

Short pozisyon ise bir grafiğin düşeceğinden emin olunduğu durumlarda açılır. Örneğin BTC fiyatı anlık olarak 57,000$ seviyesinde ve siz artık bu seviyeden sonra geri düşeceğine emin iseniz short pozisyon açarsınız. Bu işlem de yine uzmanlık seviyesi gerektiren bir işlem olduğu için teknik analiz ve temel analiz konularında yeteri kadar bilgi sahibi değilseniz kaldıraçlı işlem açmamanızı önemle tavsiye ederiz.

Binance Kaldıraçlı İşlem Avantajları Nelerdir?

Kaldıraçlı işlemler, sadece kripto paralarda değil Forex piyasasında da yapılan işlemlerdir. Asıl amacı, düşük para ile yüksek paralar kazanmaktır. Yani avantajı olan bir işlemdir. Ancak bunun yanında dezavantajlarının da olduğunu söylemek gerekir. Peki, Binance kaldıraçlı işlem avantajları nelerdir?

  1. Kaldıraçlı işlemlerde hem piyasanın düşüşünde hem de yükselişinde kazanç sağlayabilirsiniz.
  2. Kaldıraçlı işlemlerde varlığınızdan daha yüksek parayla işlem açabilirsiniz.
  3. Kaldıraçlı işlemlerde daha kısa sürede para kazanabilirsiniz.

Binance Kaldıraçlı İşlem Riskleri Nelerdir?

Kaldıraçlı işlemler, yüksek kazanç sağladığı gibi kısa sürede tüm varlıklarınızı kaybetmenize de neden olabilen bir ticaret tipidir. Peki, kaldıraçlı işlem açmanın dezavantajları nelerdir?

  1. Grafik okuma konusunda yeteri bilginiz yoksa, kulaktan dolma bilgilerle çok kısa sürede varlıklarınızı kaybedebilirsiniz.
  2. Kaldıraçlı işlemler, varlığınızın katlarınca işlem açtığınız bir ticaret tipi olduğu için kaldıraç oranınızın yüksekliğine bağlı olarak riskiniz de çok yüksek olur.
  3. Temel analiz ve teknik analiz konusunda yeteri kadar bilginiz yoksa işlem açmanız tamamen kumara dönüşür.
  4. Yüksek kaldıraçlı işlem açmak, paranızın tamamını kaybetmenize neden olur.
  5. Telegram, Twitter ya da diğer kanallardan paylaşılan grafiklere göre hareket etmek, tamamen zarar etmenize neden olabilir.

Kaldıraçlı İşlem SSS

3x kaldıraçlı işlem ne demek?

3X kaldıraçlı işlem toplam varlığınızın 3 katı işlem açmanız demektir. Örneğin 500 USDT varlığınız ile futures işlem yaparken 3X kaldıraç kullandığınızda 1500 USDT'lik işlem açmış olursunuz.

Binance kaldıraçlı işlem nerede yapılır?

Binance kaldıraçlı işlem, Türkçe dilde yok. Bunun için öncelikle dil ayarlarından dili İngilizce yapmanız gerekir. Dil ayarlarını yaptıktan sonra Futures kısmından kaldıraçlı işlem yapabilirsiniz.

Binance 20x kaldıraç nedir?

Binance 20x, futuresteki toplam varlıklarınızın 20 katı ile işlem açmanız demektir. Örneğin 10 dolar varlığınız ile 20X açtığınızda 200 USDT'lik işlem açmış olursunuz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz