Müzik ve Blockchaini Birleştiren En İyi 5 Kripto Müzik Projesi

0
463

Müzik endüstrisi son yirmi yılda büyük bir dönüşüm geçirdi. İlk olarak, Spotify ve Apple Music gibi akış hizmetlerinin ortaya çıkışı müzik dinleme şeklimizi muazzam bir şekilde değiştirdi. Daha sonra, blok zinciri müzik alanı sanatçıların işbirliği yapma, çalışmalarını satma ve bunun için ödeme alma yöntemlerinde devrim yarattı.

Kripto para projeleri oluşturulurken yatırımcının dikkatini çekecek ve çeşitli platformlardan destek görecek şekilde projelendirilirler. Bugüne kadar farklı projelerde üretilen kripto paralardan en çok dikkat çeken bir grup da kripto müzik projeleri oldu.

Müzik Endüstrisinde Blockchain

Kripto müzik projeleri

COVID-19 pandemisi canlı müziğin çöküşüne neden oldu. Eski tip festivaller ve konserler geride kaldı. Artık sanatçılarla çok daha doğrudan bir ilişkimiz var. Örneğin, Ariana Grande Ağustos 2021’de Fortnite video oyununun oyuncuları için bir gösteri sundu.

Bununla birlikte, sahte biletler, telif hakkı dağıtımı için aracılar vb. gibi hala miras kalan sorunlar var. Blockchain, bu geleneksel müzik endüstrisi sorunlarından bazılarını çözmek için burada. Örneğin, sanatçılar telif haklarını aracılar olmadan alabilir ve tur organizatörleri sahte biletlerden kaçınabilir.

Blockchain, müzisyenlerin şarkılarının ve kayıtlarının son kullanımı üzerinde de bir miktar kontrol sahibi olmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca, NFT’ler üretim sürecine dahil olan taraflar arasındaki ödemeleri yönetir.

Blockchain ile Müziği Birleştiren Projeler

Dünya çapındaki geliştiriciler, sanatçıların kazançlarını artırmak ve telif haklarını korumak için müzik platformlarına blok zincirini dahil etmenin faydalarını gördüler. Gerek sahte bilet satışının önüne geçmek gerekse de blockchain teknolojisini müzik ile birleştirme konusunda başarılı olan projelerden sonra yenilerinin de ekleneceğini düşünüyoruz.

İşte piyasadaki bazı kripto müzik platformları

Opus

OPUS, sanatçılara adil tazminat sağlamak için blok zinciri teknolojisini kullanan ilk merkezi olmayan müzik paylaşım platformlarından biridir. Buna ek olarak, şeffaf ve güvenilir ödemelere izin verir. Bu blok zinciri platformunun müzikal içeriği merkezi sunucularda değil, topluluk sunucularında yer almaktadır.

OPUS’un blok zinciri platformu, müzik depolama maliyetlerini azaltmak için IPFS teknolojisini kullandı. Hedeflerinden biri, gelirin çoğunun doğrudan sanatçıya güvenli ve şeffaf bir şekilde gitmesine izin vermekti.

OPUS’un token’ı (OPT) vardır ve merkezi olmayan müzik platformunun geliştirilmesine 2016 yılında başlanmıştır. 2018’de OPUS Beta Ethereum üzerinde çıktı. Ancak, bu platform beklenen başarıyı elde edemedi, bu nedenle şu anda Sosyal medya etkinliği minimum düzeyde.

Audius

Audius, solana tabanlı merkezi olmayan bir müzik platformudur. Herhangi bir sanatçı, çalışmalarını NFT tokenleri olarak bu platformda ücretsiz olarak yayınlayabilir ve paylaşabilir. Ayrıca, sanatçılar ve hayranlar doğrudan etkileşime girebilir.

Audius kullanıcıları, sanatçılarla dijital bir ekonomiyi desteklemek için $AUDIO tokenine sahiptir. Ayrıca $AUDIO, favori sanatçılara ipucu göndermek için bir mekanizmadır. 2021 yılında Audius, Tik Tok ile ortaklık kurdu, böylece kullanıcılar sosyal ağdaki kripto müzik platformunun sanatçılarının şarkılarını çalabildi.

Audius’a göre Spotify gibi platformlarda elde edilen gelirin yaklaşık %88’i idari giderler, plak şirketi ve platform ücretleri için kullanılıyor. Merkezi olmayan müzik platformu ile kazancın %90’ı doğrudan sanatçılara gidecek.

Vetz

Öte yandan Vetz, blok zinciri tabanlı bir müzik hakları pazarıdır. Platform, İlk Şarkı Teklifini (ISO) kullanıyor, böylece sanatçılar telif haklarını müzakere edebiliyor ve bunları hayranlarıyla paylaşabiliyor. Platform, ISO’nun şarkı telif haklarının halka açık olacağı belirli bir tarih ve saati içerdiğini belirtiyor.

Bu müzik hakları piyasası aynı zamanda merkezi olmayan bir müzik yatırım platformu olarak da işlev görüyor. Vetz, sanatçı telif haklarını kaydetmek ve izlemek için blok zincirini kullanıyor.

Vetz geliştiricileri için ISO’lar telif hakları konusunda NFT’lerden çok daha iyi. Böylece, ISO katılımcıları şarkı çoğaltma, kullanma ve lisanslama için telif ücreti alacaktır.

Vetz’den önce Orfium platformu da dijital haklar yönetimi için blok zinciri kullanıyordu. Warner ve Sony Music gibi sponsorların yer aldığı hibrit bir kamu-özel blok zinciri ile 2015 yılında piyasaya sürüldü.

Rocki

Rocki, Blockchain Destekli Müzik Akışının geleceği gibi geliyor. Bu akış hizmeti 2021’de Binance Smart Chain blok zincirine geldi ve ana odak noktası bağımsız sanatçılar. Bu nedenle, bu merkeziyetsiz müzik kripto platformu yalnızca şarkılarının telif haklarına sahip olan sanatçıları destekliyor.

Rocki’de yayın yapan sanatçılar, stake edebilecekleri ya da yakabilecekleri bir token olan $ROCKI alır. Hayranlar da bu kripto müzik platformunda en sevdikleri sanatçıları dinledikleri için token alabiliyor.

Ancak, projenin whitepaper’ı şu anda mevcut değil. Ayrıca, 2021’den bu yana, token’ının değeri, belki de kripto kışı nedeniyle sürekli olarak azaldı.

OneOf

OneOf müzik, spor ve yaşam tarzını NFT’lerle birleştiren merkezi olmayan bir platformdur. Pitbull ve Whitney Houston gibi tanınmış sanatçılar bunun bir parçasıdır. OneOf, Tezos ve Polygon blok zincirleri üzerine inşa edilmiştir.

Bu platformdan sanatçılar şarkılarıyla NFT koleksiyonları oluşturabilir. Ayrıca, sanatçıların hayranlarına benzersiz deneyimler sunmak, yayınlanmamış müzikleri sunmak ve etkinliklere VIP bilet satmak için kullandıkları özel NFT’ler de başlatabilirler.

Blockchain tarafından desteklenen müzik geleceği
Geleneksel olarak, müzik endüstrisine girmek ve bir isim oluşturmak isteyen yeni sanatçılar, çok az kâr elde etmelerine ya da hiç kâr elde etmemelerine neden olan standartlara uymak zorunda kalıyorlardı. Neyse ki, blok zinciri müzik endüstrisinin paradigmasını kesin olarak değiştirebilir.

Şu anda CoinMarketCap üzerinde yalnızca 22 token, 313 milyon dolarlık piyasa değeriyle kripto müzik kategorisinde yer alıyor. Bununla birlikte, blok zincirinin müzik endüstrisindeki faydaları ve son yıllarda yaşadığımız NFT furyası, bu tür projeleri görme sıklığımızı artırabilir.

En İyi 6 Ücretsiz Blockchain Kursu En İyi 5 İndikatör
En iyi Telegram Grupları 2022 En İyi Kripto Stake Siteleri
UYARI: Marj.org mevcut kripto para borsalarındaki bütün kazanç imkanlarından nasıl faydalanılabileceğini adım adım araştıran ve en iyi yol haritasını geliştirerek kripto para sektöründeki bütün kazanç imkanlarını sunan bir platform olup, hiçbir kripto para borsasının resmi web sitesi değildir. Sunduğumuz tüm bilgiler, güncel kazanç modelleri olmakla birlikte kesinlikle yatırım tavsiyesi içermemektedir. Paylaşılan tüm ödüller, fırsatlar ve haberler borsaların resmi paylaşımları baz alınarak derlenmiştir. Binance, Huobi, Gate.io, KuCoin ve diğer borsaların anlık gelişmelerini öğrenmek için sitemizi sık kullanılanlar sekmesine eklemeyi unutmayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz